РАЗВОЈ ТУРИЗМА КАО СТРАТЕШКИ ПРИОРИТЕТ ОПШТИНЕ
5.04.2014


На 15. Међународном сајму туризма и активног одмора, који је организован у хали „Чаир" у Нишу, по традицији, своје туристичке потенцијале представила је и Градска општина Палилула. Изложбени простор општине Палилула, на овој сајамској манифестацији обишао је Бобан ЏУНИЋ, председник општине са сарадницима.

Градска општина Палилула налази се у јужном делу града Ниша и обухвата ужи градски део на који се лепезасто наслања 15 сеоских насеља, у којем живи преко 90.000 становника. Општина Палилула је природно-географски комбинација равничарског (у сливу Нишаве и Јужне Мораве) и брдско-планинског рељефа. Једно од стратешких опредељења општине Палилула је развој туризма и угоститељства. Предности за развој туризма, осим саобраћајног положаја представљају и бројна природна и културна добра као и манифестације у култури. По речима председника Џунића, зелену површину општине Палилула чини пре свега меморијални комплекс Спомен парка ''Бубањ'', површине око 40 хектара. На уређењу овог комплекса протекле две године интезивно се радило али је потребно да „Бубањ“ постане брига шире заједнице како би се редовно одржавала и сачувала ова „зелена оаза“-нагласио је председник општине Палилула. Планина Селичевица је громадна планина Родопске масе, веома богата изворима и највећим делом прекривена шумом, врло је погодна за једнодневне излете. Због јединствене природне лепоте, карактеристичног рељефа, богате флоре и фауне ради се на очувању и заштити вредности овог подручија Селичевице. У туристичком погледу актуелно је и подручије поред старог корита Јужне Мораве у атару села Мрамор, Доње Међурово и Батушинац, познатије као “Батушиначке баре”. Овај комплекс стајаћица, налази се у непосредној близини аутопута Е-75, десетак километара од Ниша и захвата део територије Градске општине Палилула.

У туристичкој понуди општине Палилула налази се и Манастир Габровац, данас претворен у Цркву Свете Тројице. По неким историјским изворима настао је у 13. веку. Ту су и веома богата археолошка налазишта. Од манифестација у култури сигурно је најзначајнија ''Палилулско вече'', које се одржава 3.јуна и представља једну од најпопуларнијих манифестација на ''Данима Светог цара Константина и царице Јелене'' у Нишу. Те вечери се бројним програмима оживљава дух старог Ниша и боемске Палилуле. У сарадњи са КК“Нониус“ у Горњем Међурову развијамо етно туризам, рекао је Бобан Џунић. У оквиру традиционалних манифестација „Лазарице“ и „Покладе“, промовишемо културно-туристичке, еколошке и спортске активности као што су: организација Првенства у даљинском јахању и Коњичког текмичења у прескакању препона „Св.Петка“.

Палилула се у области туризма веома брзо трансформише, подсетио је Бобан Џунић, окупљене новинаре на туристичком штанду општине у Хали „Чаир“. „Свесни смо да економски напредак овог подручја, искључиво зависи од способности заједнице да рационално ангажује све материјалне, а посебно људске ресурсе. Зато смо понудили стратешке приоритете потенцијалним донаторима, који се реално могу остварити у наредном периоду нашег развоја.“ Сарадња са градовима-општинама у Бугарској у оквиру програма суседске сарадње, која има подршку Европске уније, за Градску општину Палилула је веома драгоцена. Додатним средствима стварају се услови за бржи развој и просперитет становника у насељима ове градске општине у Нишу. (ЕКОполис, Д.В)